Tietoisku

Näin ehkäiset tulipaloa kotona

Virtatien yrittäjä Jani Himanen on vuosien varrella päässyt kurkkaamaan monen mikkeliläisen kotiin. Hän on huolissaan näkemästään.

Minut on vuosien mittaan yllättänyt kotitalouksien toimimattomien palovaroittimien määrä. Palovaroittimesta on loppunut patteri tai se on jopa otettu pois paikoiltaan.

Himanen on tyytyväinen siihen, että tulevaisuudessa palovaroittimien huolto on taloyhtiöiden vastuulla. Virtatie huoltaa palovaroittimet mielellään taloyhtiön niin toivoessa ja asentaa myös esimerkiksi ullakkotilojen vaatimat sähköiset palovaroittimet vanhempiin asunto-osakeyhtiöihin.

Omakotitaloasujien tulisi edelleen huolehtia oman talon palovaroittimista itse. Himanen kehottaa tarkastamaan palovaroittimen kunnon säännöllisesti. Missä tahansa asuukaan, tulipalon vaaraa voi pienentää merkittävästi myös muilla keinoilla.

Liedellä ja lieden läheisyydessä ei kannata säilyttää ylimääräisiä tavaroita, eikä pyykkiä kuivata saunassa. Jatkojohtojen käyttöä on hyvä välttää. Vikavirtasuojakytkimen toiminta pitäisi tarkistaa testipainikkeesta kuuden kuukauden välein.

Himanen toivoo ihmisten muistavan, ettei sähköpalojen vaara ja säännöllinen sähkölaitteiston huollon tarve koske vain teollisuutta ja pienempiä yrityksiä. Myös asumisessa sähköpalot olisi estettävissä säännöllisellä huollolla.

Paljon jää ihmisten oman muistamisen ja aktiivisuuden varaan, sillä pientalojen sähkölaitteistoille ei ole määräaikaistarkastusta. Rivi- ja kerrostaloissa, maatiloilla ja yrityksissä määräaikaistarkastukset ovat. Valtuutetut tarkastajat ovat erikseen. Virtatie toteuttaa vain kartoituksia ja huoltoa.

Löystyvät liitokset koskevat sekä asuin- että yritysrakennusten sähkökeskuksia. Tilanteen voi tarkistaa lämpökamerakuvauksella.

Huoltojen yhteydessä sähkölaitteista ja -keskuksista kannattaa siivota mahdollinen pöly ja lika pois ja tarkastaa kaapeliläpivientien sekä ovien tiiveys. Sähkökeskusten kannet on pidettävä suljettuna ja edustat vapaana tavaroista, Himanen listaa.

Sähköalan ammattilaisella kannattaa teettää huoltoa myös sähkölaitteiston määräaikaistarkastusten välissä, jotta paikat pysyvät kunnossa ja tulipalon ja vikatilanteiden riski pienenä.